Fakt, że kamień powstanie w Twoim czajniku jest więcej niż pewny. Cyklicznie pojawia się i psuje smak herbaty oraz jej wygląd. . Warto pozbywać się go regularnie, co około 2 tygodnie, by zapobiec niechcianym doznaniom.
Soda oczyszczona
Jeden z najmniej skutecznych sposobów, gdyż słabo reaguje z osadem w czajniku. Warto go jednak wypróbować, gdy w kuchni mamy ją pod ręką lub kamienia jest mało.Soda pomoże również pochłonąć z czajnika wszelkie niechciane zapachy. Do czajnika pełnego wody wsypujemy 2 łyżeczki sody i zagotowujemy. Po około 15 minutach można wylać powstały roztwór, a po osadzie nie powinno być śladu. Sam czajnik warto jednak przepłukać, gdyż soda może utkwić w jego zakamarkach i zmieniać smak herbaty.
Kwasek cytrynowy
Bardzo popularny i skuteczny sposób. Do czajnika pełnego wody wsypujemy 2-3 łyżki kwasku. Całość zagotowujemy (nie trzeba mieszać) i pozostawiamy na około godzinę. Nawet szklane, przezroczyste urządzenia będą lśniły jak nowe. Przygotowaną mieszankę koniecznie wylewamy do zlewu i przepłukujemy czajnik, by nie pozostawić w nim gorzkiego posmaku.
Ocet
Najpopularniejszy, ekologiczny, domowy środek czystości. Powinien znaleźć się w każdym domu – przyda się również do usuwania kamienia z czajnika. Wystarczy wlać jedną szklankę octu i pół szklanki wody. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na około pół godziny. Nawet gruby osad powinien zostać skutecznie usunięty.