Grillowanie to w okresie letnim bardzo popularna forma spędzania wolnego czasu. W weekendy spotykamy się całymi rodzinami, by posiedzieć na dworze i zjeść swoje ulubione potrawy. Jaki grill wybrać, żeby ułatwić nam przygotowywanie potraw?
Tradycyjne grille
Polacy najczęściej decydują się na zakup grilli tradycyjnych na węgiel drzewny lub brykiet. Są one bowiem najtańsze i najbardziej powszechne. Jednak wiele mówi się o szkodliwych substancjach wydzielanych przez palący się węgiel czy podpałkę. Wszystkie te szkodliwe substancje trafiają później do naszego jedzenia. Tym bardziej, że najczęściej nie używamy specjalnych aluminiowych podkładek, które powinno układać się na ruszcie.
Grille elektryczne i gazowe
Coraz więcej osób decyduje się na grille elektryczne lub gazowe w trosce o własne zdrowie. Takie grille choć droższe to na pewno posłużą nam zdecydowanie dłuższy czas. Takie grille to również ogromna wygoda. Nie musimy się męczyć z odpalaniem, podpałki i bawić w nieustanne dmuchanie, by wzniecić płomień. Tu wystarczy przekręcić gałkę. W takich grillach jesteśmy również w stanie w łatwy sposób kontrolować temperaturę, co pozwoli nam na prawidłowe przygotowanie bardziej skomplikowanych dań.